Взаємодія ціанінових барвників з нуклеїновими кислотами. 12. Нові монометинові ціаніни на основі 5,6-метилендіоксибензотіазолу та спектрально-люмінесцентні властивості їхніх комплексів з нуклеїновими кислотами - Лукашов, С.С.; Лосицький, М.Ю.; Ярмолюк, С.М.; Сломінський, Ю.Л. (Биополимеры и клетка, 2000)
На основі ядра 5,6-метилендіоксибензотіазолу синтезовано сім нових монометинових ціанінових барвників з гетероциклічними залишками різної геометрії та електронодонорності. Досліджено їхні оптичні властивості в присутності ДНК, РНК та білка. Деякі з синтезованих барвників є перспективними об'єктами для подальших досліджень та застосування в аналізі нуклеїнових кислот Порівняння флюоресиентних властивостей синтезованих барвників та їхніх аналогів з незаміщеним гетерозалишком бензотіазолу в присутності нуклеїнових кислот дозволило зробити деякі уточнення до моделі напівінтеркаляції монометинових ціанінів у ДНК На основе ядра 5,6-метилендиоксибензотиазола синтезирован ряд новых монометинових цианиновых красителей с гетероциклическими остатками разной геометрии и электронодонорности. Исследованы их оптические свойства в присутcтвии двухцепочечной ДНК, РНК и белка. Некоторые из синтезированных красителей оказались перспективными объектами для дальнейших исследований и применения в анализе нуклеиновых кислот (НК). Сравнение флюоресцентных свойств синтезированных красителей и их аналогов с незамещенным гетероостатком бензотиазола в присутствии НК позволило сделать некоторые уточнения модели полуинтеркаляции монометинових цианинов в ДНК Seven novel monomethyne cyanine dyes with the 5,6-methylene-dioxy-benzothiazole ring fused with the heterocycles of different geometry and basisity were synthesised. Their optical properties in presence of dsDNA, UNA and protein were studied. Some of synthesised dyes are perspective objects for further investigations and applying in the NA analysis. The comparison of fluorescent properties of studied dyes and their analogues with unsubstituted benzothiazole ring in presence of nucleic acids allowed us to confirm the hypothesis of «half-intercalation» of monomethyne cyanines into dsDNA.