Влияние АТФ и ионизирующего излучения на структуру плазматических мембран - Древаль, В.И. (Биополимеры и клетка, 1992)
Исследовали влияние АТФ и ионизирующего излучения на структуру плазматических: мембран тимоцитов с помощью определения анизотропии флюоресценции и тушения флюоресценции остатков триптофана мембранных белков. Данные анизотропии флюоресценции триптофана позволили установить наличие двух участков связывания АТФ на мембранных белках, определены константы связывания, число мест и энергия связывания. Показано изменение структуры белков плазматических мембран тимоцитов при воздействии ионизирующего излучения. Досліджено вплив АТФ та іонізуючого випромінювання на структуру плазматичних мембран тимоцитів за допомогою визначення анізотропії флюоресценції і гасіння флюоресценції залишків триптофану мембранних білків. Результати анізотропії флюоресценції триптофану дозволили встановити наявність двох ділянок зв'язування АТФ на мембранних білках, знайдено константи зв'язування, число місць та енергію зв'язування. Показано зміну структури білків плазматичних мембран тимоцитів при дії іонізуючого випромінювання. The effect of ATP and ionizing radiation on the structure thymocytes plasma membranes was studied. Using fluorescence quenching technique two plats for ATP binding on membrane proteins were located. The influence of ionizing radiation on plasma membranes thymocytes was shown.