Cancer–stroma interactions as a target for cancer treatment. - Alekseenko, I.V.; Pleshkan, V.V.; Sverdlov, E.D. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2018)
During tumor evolution, cancer cells use the tumor-stroma crosstalk to reorganize the microenvironment for maximum robustness of tumor. The success of immune checkpoint therapy generates a new cancer therapy paradigm: an effective cancer treatment should not aim to influence the individual components of super complex intracellular interactomes (molecular targeting), but rather to disrupt the intercellular interactions between cancer and stromal cells, thus breaking the tumor as a whole. In this minireview we consider cancer associated fibroblasts (CAF) and their interactions with cancer cells as a promising direction for cancer therapy. В ході еволюції пухлини ракові клітини використовують взаємодії пухлина-строма для реорганізації мікрооточення для досягнення максимальної стійкості пухлини. Успіх терапії з використанням імунних контрольних точок запропонував нову парадигму лікування раку: для перемоги раку, слід відмовитися від спроб його лікування, націлюючись лише на ракові, або тільки на стромальні клітини, або на компоненти складних внутрішньоклітинних взаємодій. Замість цього потрібно докладати зусиль для руйнування пухлини в цілому, розірвавши взаємодії між її частинами, зокрема, шляхом впливу на прямі контакти між власне раковими і стромальних клітинами пухлини. У цьому міні-огляді ми розглянемо можливість використання пухлина-асоційованих фібробластів (ОАФ) і їхню взаємодію з раковими клітинами як перспективний напрям терапії раку. В ходе эволюции опухоли раковые клетки используют взаимодействия опухоль-строма для реорганизации микроокружения с целью достижения максимальной устойчивости опухоли. Успех терапии с использованием иммунных контрольных точек породил новую парадигму лечения рака: для того, чтобы победить рак, следует отказаться от попыток его лечения, нацеливаясь только на раковые, или только на стромальные клетки, или на компоненты сложных внутриклеточных взаимодействий. Вместо этого нужно предпринимать усилия для разрушения опухоли в целом, разорвав взаимодействия между ее частями, в частности, путем воздействия на прямые контакты между собственно раковыми и стромальными клетками опухоли. В этом мини-обзоре мы рассмотрим возможность использования опухоль-ассоциированных фибробластов (ОАФ) и их взаимодействий с раковыми клетками в качестве перспективного направления терапии рака.