Некоторые различия между ВamІ- и BnaI-рестриктазами с одинаковой специфичностью - Ким, Э.Л.; Махович, О.П.; Малюта, С.С. (Биополимеры и клетка, 1989)
Из штамма Bacillus nаtto В3364 выделена и очищена до электрофоретической чистоты эндонуклеаза рестрикции II класса ВnaI. Она является изошизомером рестриктазы ВаmНІ. Определены физико-химические характеристики ВnаІ: молекулярная масса, субъединичный состав, зависимость активности от ионного состава реакционной смеси, влияние замораживания и глицерина на активность фермента. Показано, что по указанным характеристикам рестриктазы ВnаІ и ВаmНІ отличаются друг от друга, несмотря на то, что обладают одинаковой субстратной специфичностью. Зі штаму Bacillus nаtto В3364 виділено і очищено до електрофоретичної чистоти ендонуклеазу рестрикції II класу ВnaI. Вона є ізошизомером рестриктази ВаmНІ. Визначено фізико-хімічні характеристики ВnаІ: молекулярна маса, субодиничний склад, залежність активності від іонного складу реакційної суміші, вплив заморожування і гліцерину на активність ферменту. Показано, що за вказаними характеристиками рестриктази ВnаІ і ВаmНІ відрізняються одна від одної, незважаючи на те, що мають однакову субстратну специфічність. The restriction endonuclease Bnal, being BamHl true isoshisomer, is isolated from B. natto B3364 strain. Its molecular weight, stability and optimal reaction conditions are studied. Comparative investigations have shown that according to these physicochemical characteristics the BamHl and Bnal enzymes differ from each other in spite of their analogous specificity.