Обнаружение и характеристика митохондриальных плазмидоиодобных ДНК хлопчатника - Юсупов, Т.Ю.; Наурузбаева, Р.М.; Хазратов, П.Р.; Ибрагимов, А.П. (Биополимеры и клетка, 1992)
Методом дифференциального и равновесного ультрацентрифугирования в градиенте плотности CsCl-Hoechst 33258 из этиолированных проростков, хлопчатника выделена митохондриальная ДНК. Методами электронной микроскопии и электрофорезом. в агарозном геле показано, что митохондрии хлопчатника вида G hirsutum L. (сорт 108-Ф) помимо основной ДНК высокой молекулярной массы содержат две миникольцевые ДНК размером 6,5 и 2,4 тыс. пар нуклеотидов. При сопоставлении результатов аналитического ультрацентрифугирования и электрофореграммы распределения продуктов рарщепления ДНК клеточных органоидов-ре-) стриктазой EcoRI пришли к выводу, что плазмидоподобная ДНК имеет митохондриальное происхождение и не содержит заметных примесей ДНК ядер и пластид. Методом диференційного та рівноважного ультрацентрифугування у градієнті щільності CsCl-Hoechst 33258 з етиольованих паростків бавовнику виділено мітохондріальну ДНК. Методами електронної мікроскопії та електрофорезу в агарозному гелі показано, що мітохондрії бавовнику виду G. hirsutum L. (сорт 108-Ф), окрім основної форми ДНК високої молекулярної маси, містять дві мінікільцевих ДНК розміром 6,5 та 2,4 тис. пар нуклеотидів. При співставленні результатів аналітичного ультрацентрифугування та електрофореграми розподілення продуктів розщеплення ДНК клітинних органоїдів рестриктазою EcoRI дійшли висновку, що плазмідоподібна ДНК має мітохондріальне походження і не містить помітних домішок ДНК ядер і пластид. Mitochondrial DNA was extracted from ethylated seedlings of cotton using the methods of differential and equilibrial ultra centrifugation in CsCl-Hoechst 33258 density gradient. By electron microscopy and agarose gel electrophoresis, it was shown that the mitochondrii of cotton belonging to G. hirsutum L. species (variety 108-F) has an addition to basic DNA of high molecular weight, two minicircular DNA of the size of 6.5 and 2.4 Kb. Analysis of the results of analytical ultra centrifugation and electrophoregrams of the distribution of the products of segregation of DNA of the cell organelles using restrictase EcoRI showed that the plasmid-like DNA has mitochondrial origin and that it does not contain significant impurities of nuclear and plastid DNA.