Молекулярно-генетичні аспекти зовнішньої та внутрішньої колонізації рослин корисними бактеріями - Козировська, Н.О. (Біополімери і клітина, 2001)
Колонізація рослин корисними бактеріями є необхідною умовою успішного використання мікробіологічних біопрепаратів, тому механізми взаємодії бактерій з рослинами (колонізація) вивчаються на всіх рівнях, у тому числі молекулярному. Характеристики бактерій, які визначають їхню ризосферну компетентність (рухливість, швидкість росту, самозабезпечуваність амінокислотами, вітамінами, органічними кислотами та іншими чинниками живлення), надають їм перевагу в конкурентній боротьбі за виживання в ризосфері. Певну роль у процесі взаємодії бактерій з рослиною відіграють екзополісахариди та ліпополісахариди. В огляді наведено інформацію щодо стану вивчення генетичної детермінації та регуляції чинників, які беруть участь у ризосферній та ендофітній колонізації перспективними для практики бактеріями. Колонизация растений полезными бактериями является необходимым условием для успешного применения микробиологических препаратов, поэтому механизмы взаимодействия бактерий с растениями изучаются на всех уровнях, в том числе молекулярном. Характеристики бактерий, определяющие их ризосферную компетентность (подвижность, скорость роста, самообеспечение аминокислотами, витаминами, органическими кислотами и другими факторами питания), дают им преимущество в конкурентной борьбе за выживание в ризосфере. Определенную роль в процессе взаимодействия бактерий с растением играют экзополисахариды и липополисахариды. В обзоре приведена информация, касающаяся состояния изучения генетической детерминации и регуляции факторов, причастных к ризосферной и эндофитной колонизации перспективными для практики бактериями Colonization of plants with the beneficial bacteria is critical for successful application of inoculants, and study of molecular mechanisms of plant bacteria interactions is in progress. The characters of bacteria, concerning their rhizosphere competence (motility, growth rate, selfsupply with amino acids, vitamins, organic acids, etc) do their advantage in competition for survival in the rhizosphere. Exopolysaccharides and lipopolysaccharides also play role during plant-bacteria interaction. Information, concerning current state of knowleage of genetic determination and regulation of factors that specify the rhizosphere and endophytic colonization of plants with bacteria promising for practice, presented in review.