Синтез и люминесцентные свойства мезо-тетра-(н-алкил)-порфиринатов иттербия - Русакова, Н.В.; Семенишин, Н.Н.; Жилина, З.И.; Водзинский, С.В.; Коровин, Ю.В. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Синтезированы комплексы мезо-тетра-(н-алкил)-порфиринатов иттербия с длиной алифатического радикала от C1
до C10. Изучена зависимость интенсивности 4f-люминесценции иттербия от длины углеводородного радикала. Синтезовано комплекси мезо-тетра-(н-
алкіл)-порфіринатів ітербію з довжиною аліфатичного
радикалу від C1 до C10. Вивчено залежність інтенсивності 4f-люмінесценції ітербію від довжини вуглеводневого радикалу. Meso-tetra-(n-alkyl)-porphyrinates of
ytterbium with length of an aliphatic radical from C1 up
to C10 were synthesized. We have learned influence of
length of a hydrocarbon radical on intensity of a 4f-luminescence
of ytterbium. The influence of length of a hydrocarbon
radical on intensity of 4f-luminescence of ytterbium
was investigated.