Фенол-индуцированная мицеллярная экстракция алифатических карбоновых кислот фазами неионного ПАВ Trіton X-100 - Дорощук, В.А.; Гонта, Н.А.; Куличенко, С.А. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Исследовано влияние алифатических монокарбоновых кислот на параметры фазообразования в традиционной и фенол-индуцированной мицеллярно-экстракционных системах на основе неионного поверхностно-активного вещества (ПАВ) Triton X-100. Изучено влияние гидрофобности карбоновых кислот на их распределение между водной и мицеллярными фазами Trіton X-100. Проведено разделение исследованных субстратов на группы гидрофобности. На основе расчета свободной энергии пересольватации молекулярных фрагментов кислот показаны принципиальные различия фенол-индуцированной и традиционной мицеллярной
экстракции при нагревании. Вивчено вплив аліфатичних монокарбонових кислот на параметри фазоутворення у традиційній і фенол-індукованій міцелярно-екстракційних системах на основі неіонної поверхнево-активної речовини (ПАР) Triton X-100. Вивчено вплив гідрофобності карбонових кислот на їх розподіл між водною і міцелярними
фазами Trіton X-100. Проведено поділ вивчених субстратів на групи гідрофобності. На основі розрахунку вільної енергії пересольватації молекулярних фрагментів
кислот показані принципові відмінності фенол-індукованої і традиційної міцелярної екстракції при нагріванні. Influence of аliphatic monocarboxylic
acids on the parameters of phase formation in traditional
and phenol-induced micellar-extraction systems is investigated
on the basis of non-ionic surfactants Triton X-100.
Influence of hydrophobicity of the carboxylic acids on
their distribution between of the water and surfactant-rich
phases of Trіton X-100 is investigated. Division of the
investigated substrata into the groups of hydrophobicity
is carried out. On the basis of calculation of the solvation
free energy of molecular fragments of acids the difference
of phenol — induced and traditional micellar extraction
are shown at heating.