Паралельні обчислення для ефективної реалізації чисельного прогнозу погоди - Тирчак, Ю.М.; Черняк, А.І. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
Розглядається методика створення паралельної програмної реалізації для ефективного чисельного розв’язування одновимірних
конвекційно-дифузійних рівнянь, що застосовується для чисельного моделювання прогнозу погоди і забруднення повітря.
Методика забезпечує кількісні та якісні вдосконалення чисельних розв’язків. Наводяться результати чисельного експерименту та
їх паралельної реалізації. A technique is considered forefficient numerical solution of one-dimensional convection-diffusion equations that arise in numeric
meteoroligic modeling and air pollution. The technique leads to significant quantitive and qualitative improvements in the behaviour of the
numerical solutions. The study shows that the first-order upstream scheme is stable and efficient. The results of a numerical experiment
and theor parallel implamentation are provided.