ИК-спектроскопия в анализе водной фазы при экстракционном разделении аминокислот и витаминов - Мокшина, Н.Я.; Савушкин, Р.В.; Ерина, О.В. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Методом ИК-спектроскопии изучен механизм взаимодействия ароматических аминокислот и витаминов
(аскорбиновая и никотиновая кислоты) в водной фазе при экстракции их смесей из водных растворов гидрофильными растворителями (бутиловый спирт, этилацетат). Предложены схемы образования ассоциатов аминокислота—витамин в водной фазе. Рассчитаны параметры водородных связей в системах аминокислота—
витамин до и после экстракции. Методом ІЧ-спектроскопії вивчено механізм взаємодії ароматичних амінокислот та вітамінів
(аскорбінова і нікотинова кислоти) у водній фазі при
екстракції їх суміші з водних розчинів гідрофільними
розчинниками (бутиловий спирт, етилацетат). Запропоновано схеми утворення асоціатів амінокислота—
вітамін у водній фазі. Розраховано параметри водневих зв’язків у системах амінокислота—вітамін до і
після екстракції. The mechanism of interaction between
aromatic aminoacid and vitamins (ascorbic and nicotinic
acids) in an aqueous phase in the case of extraction of
their mixtures from aqueous solutiens with hydrophilic
solvents (butyl alcohol, ethyl acetate) has been studied
by IR spectroscopy. Schemes of formation of aminoacid—
vitamin associates in an aqueous phase are proposed.
Parameters of hydrogen bonds in aminoacid—vitamin
systems before and afte extraction habe been calculated.