Гипометилирование ДНК побегов подсолнечника - Тищенко, Е.Н.; Корж, Л.П. (Біополімери і клітина, 2001)
Показано дифференциальное метилирование CpCpGpG- и CpCpA/TpGpG-мотивов ДНК подсолнечника (Helianthus annuus L.) при прорастании и индукции органогенеза в каллусе меристем. Обсуждается роль вариабельности энзиматической модификации цитозина в ходе роста и дифференцировки подсолнечника. Досліджували метилування ДНК у коренях і пагонах етіольованих проростків соняшнику (Helianthus annuus L.). Використовуючи метил-чутливі ферменти рестрикції показано, що CpCpGpG-, CpCpA/TpGpG- і GpApApTpTpC-сайти ДНК під даються диференційному метилуванню. Зокрема, ці мотиви ДНК інтенсивно гіпометильовані в пагонах, де на відміну від коренів експресується приблизно в 4 рази більше різних генів. Органогенез у культурі калюсу апікальних меристем пагону соняшника також супроводжується зниженням рівня ензиматичної модифікації цитозину в CpCpGpG- і CpCpAlTpGpG- послідовностях ДНК Обговорюється роль варіабельності ензиматичного метилування ДНК у ході росту і диферен ціювання соняшнику. The DNA methylation in shoots and roots of etiolated seedlings of sunflower (Helianthus annuus L.) has been investigated. Using the methyl-sensitive enzymes of restriction we showed that CpCpGpG-, CpCpA/TpGpG- and GpApApTpTpC- sites are subjected to differential methylation. In particular, these DNA motifs are extensively hypomethylated in shoots, where in contrast to roots, diverse genes are expressed almost 4 times more. The organogenesis in the sunflower callus culture of the shoot apical meristem is also accompanied by the reduction in the level of cytosine enzymatic modification in CpCpGpG- and CpCpA/TpGpG-seguences of DNA. A rote of the DNA enzymatic methylation variability during growth and differentiation of sunflower is under discussion.