Некоторые особенности пара-фторфенилаланин-устойчивой клеточной культуры макротомии красящей - Захленюк, О.В. (Биополимеры и клетка, 1994)
Устойчивая к пара-фторфенилаланину (ФФА) клеточная культура макротомии красящей (Arnebial/Macrotomia euchroma (Royle) Pauls) характеризуется пониженным уровнем накопления нафтохинонов по сравнению с исходным клеточным штаммом и сохраняет эту особенность в течение длительного выращивания в отсутствие селективного фактора. Наблюдается возрастание ее устойчивости к ФФА. Присутствие в среде индолилмасляной кислоты вместо индолилуксусной и кинетина стимулирует биосинтез нафтохинонов в клетках ФФА-устойчивого варианта. Корнеобразование, происходящее при таком условии в контрольной культуре, у ФФА-устойчивого варианта не проявляется. Стійка до пара-фторфенілаланіну (ФФА) суспензійна клітинна культура макротоми барвлячої (Arnebia/Macrotomia euchroma (Royle) Pauls) характеризується зниженим piвнем накопичення шиконіну в пopiвняннi з вихідним клітинним штамом i зберігає цю особливість протягом тривалого вирощування у відсутності селективного фактора. Водночас спостерігається зростання стійкості до ФФА. Присутність у середовищі індолілмасяної кислоти замість індолілоцтової та кінетину призводить до часткового відновлення продуктивності клітин ФФА-стійкого варіанту. Коренеутворення, що відбувається за такоу умови в контрольна культуре у ФФА-стійкого варіанту не виявлено. Suspension culture of macrotomia dyeing (Arnebia/Macrotomia euchroma (Royle) Pauls) resistant to para-fluorophenylalanine (PFP) is characterized by low level of shikonin accumulation as compared to initial cell strain and retain this feature for a long time of growth in the absence of PFP. At the same time increase of resistance level is observed. Indolebutiric acid instead of indoleacetic acid and kinetin promote partial recovery of cell productivity. No rootformation usually observed in initial cell strain after such phytohormone exchange in medium is observed in PFP-resistant variant.