Зміни експреси мітохондріальних генів у гліобластомі людини - Дмитренко, В.В.; Шостак, К.О.; Бойко, О.І.; Хоменко, О.В.; Розуменко, В.Д.; Малишева, Т.А.; Шамаєв, М.І.; Зозуля, Ю.П.; Кавсан, В.М. (Біополімери і клітина, 2004)
Диферещійною гібридизацією бібліотеки кДНК головного мозку ембріона людини виявлено 80 клонів, які різнилися за інтенсивністю сигналу з пробами тотальних кДНК гліобластоми та нормального головного мозку людини. Гібридизація відібраних клонів з тими ж пробами кДНК підтвердила цей результат для 38 клонів. Як показав аналіз, рівень вмісту нуклеотидних послідовностей шести клонів, до складу яких входять Аіи-повтори, зростає в гліобластомі 20 клонів містили кДНК мітохондріальних білків — субодиниць II та III оксидази цитохрому С, субодиниці 6 АТР-синтази, субодиниць І та 4 NADH-дегідрогенази, а також 12S рРНК. Для всіх мРНК, які відповідають цим мітохондріальним білкам, знайдено зменшення їхнього вмісту в гліобластомі порівняно з прилеглою до пухлини зоною нормального головного мозку. 80 cDNA clones differentially hybridized with total cDNA probes of glioblastoma and normal human brain were revealed by differential hybridization of human fetal brain cDNA library. Hybridization of the DNA of selected clones with the same cDNA probes verified the difference for 38 clones. The levels of six nucleotide sequences from 6 clones containing Alu-repeats were increased in glioblastoma. 20 clones contained cDNAs corresponding to mitochondrial genes for ATP synthase subunit 6 (ATP6), cytochrome C oxidase subunit II (COXII), cytochrome C oxidase subunit III (COXIII), NADH dehydrogenase subunit 1 (ND1), NADH dehydrogenase subunit 4 (ND4) and mitochondrial 12S rRNA. The expression of all these mitochondrial genes was decreased in glioblastomas as compared to tumor-adjacent normal brain. Дифференциальной гибридизацией библиотеки кДНК головного мозга эмбриона человека выявлены 80 клонов, различающихся по интенсивности сигнала с пробами тотальных кДНК глиобластомы и нормального головного мозга. Гибридизация ДНК отобранных клонов с теми же пробами кДНК подтвердила этот результат для 38 клонов. Как показал анализ, содержание нуклеотидных последовательностей шести клонов, в состав которых входят Alu-повторы, увеличивается в глиобластоме. 20 клонов содержали кДНК, соответствующие генам митохондриальных белков — субъединицы 6 АТР-синтазы, субъединиц II и III оксидазы цитохрома С, субъединиц 1 и 4 NADH-дегидрогеназы, а также митохондриальной 12S рРНК Для мРНК этих митохондриальных белков выявлено уменьшение уровня синтеза в глиобластоме по сравнению с прилегающей к опухоли зоной нормального головного мозга.