Молекулярно-генетические механизмы нейроонтогенеза - Цымбалюк, В.И.; Семенова, В.М.; Медведев, В.В. (Біополімери і клітина, 2005)
В обзоре освещены современные представления о молекулярно-генетических механизмах нейроонтогенетических процессов, предложено схематическое описание постепенной дифференциации нейрональной клетки в ходе усложнения топологии межнейронных связей, а также приведены данные относительно онтогенетической роли нейрональных стволовых прогениторов. Рассмотрена возможность описания топологических перестроек нейрональных ансамблей, возникающих во время генерирования знграмм памяти как микроэмбриональных процессов. На грунті літературних даних представлено сучасні уявлення щодо молекулярно-генетичних механізмів нейроонтогенетичних процесів, запропоновано схематичне трактування поступової диференціації нейрональної клітини у ході ускладнення топології міжнейронних зв'язків, а також наведено відомості стосовно онтогенетичної ролі нейрональних стовбурових прогеніторів та розглянуто можливість вивчення топологічних перебудов нейрональних ансамблів під час генерування енграм пам'яті з точки зору мікроембріональних процесів. The authors present the current scientific data on molecular-genetic mechanisms of neurogenesis, propose a schematic interpretation of gradual differentiation of neuronal cells during the complication of inter-neuronal links, review the data on the onthogenetical role of neuronal stem progenitors and consider the microembrional interpretation of topological reconstruction of neuronal networks during the generation of memory's engrammes.