Вплив точкових мутацій регуляторних амінокислотних залишків та делецій N- і С- кінцевих ділянок S6K1 і S6K2 на активність кіназ - Вальовка, Т.Й.; Гут, І.Т.; Філоненко, В.В. (Біополімери і клітина, 2005)
До родини кіназ рибосомного білка S6 (S6K) належать S6К1 та S6К2 кінази, які мають високий ступінь гомології амінокислотних послідовностей упродовж їхніх каталітичних доменів. Існування гомологічних сайтів фосфорилювання у свідчить про можливість функціонування подібних механізмів активації кіназ. Із застосуванням сайт-спрямованого мутагенезу та делетування ЛГ- / С-кінцевих ділянок S6K встановлено, що фосфорилювання Thr412 і Thr401 є необхідною умовою для повної активації S6K1 і відповідно. Різна чутливість S6K1/S6k2 до інгібіторноі дії рапаміцину пов'язана з особливостями структури С-кінцевих ділянок S6K, які мають низький рівень гомології. К семейству киназ рибосомного белка S6 (S6K) принадлежат S6K1 и S6K2 киназы, проявляющие высокую степень гомологии аминокислотных последовательностей в области каталитических доменов. Существование гомологичных сайтов фосфорилирования у S6K свидетельствует о возможности функционирования подобных механизмов активации киназ. С использованием сайт-направленного мутагенеза и делетирования N- и С-концевых районов S6K установлено, что фосфорилирование Thr412 и Thr 401 является необходимым для полной активации S6K1 и S6K2 соответственно. Разная чувствительность S6K1 и S6K2 к ингибиторному действию рапамицина связана с особенностями структуры С-концевых районов S6K, где степень гомологии самая низкая. The family of ribosomal protein S6 kinases includes two forms – S6K1 and S6K2 that share high level of structural homology towards catalytic domains. Existence of homological phosphorylation sites suggests the functioning of similar mechanisms of the kinase activation. Using site-directed mutagenesis and N-, C-terminal deleting of S6K it has been demonstrated that phosphorylation of Thr412 and Thr401 are necessary for the full activation of S61 and S62 correspondent. Different sensitivity of S6K to the inhibitory actions of rapamicine relates to the structure of C- terminal S6K regions that exhibits low homology.