Протонодонорно-протоноакцепторні властивості модифікованих нуклеотидних основ та їхня комплексотвірна здатність: результати квантово- хімічного дослідження - Потягайло, А.Л.; Степанюгін, А.В.; Самійленко, С.П.; Говорун, Д.М. (Біополімери і клітина, 2004)
Напівемпіричним квантово-хімічним методом AM1, який добре зарекомендував себе для подібного кола об'єктів і задач, досліджено протонодонорно-протоноакцепторні властивості 42 модифікованих нуклеотидних основ. На основі отриманих даних побудовано ряди кислотності та лужності цих основ. Зроблено висновки про характер само- і гетероасоціації деяких модифікованих основ та їхньої специфічної взаємодії з нейтральною і депротонованою карбоксильною групою амінокислот у вакуумі. Коротко обговорюється біологічна значущість одержаних результатів. Proton acceptor and proton donor properties of 40 modified nucleotide bases have been investigated by the AM1 semiempirical quantum chemical method, proven to be rather good for such tasks and matters. Based on the data obtained, the orders of the acidity and basicity have been built. The authors have also concluded about the character of self- and hetero-association of some modified nucleotide bases and their specific interactions with both neutral and deprotonated carboxylic groups of amino acids in vacuum. Biological significance of these findings is briefly discussed. Полуэмпирическим квантово-химическим методом AM1, хорошо зарекомендовавшим себя для подобного круга объектов и задач, исследованы протонодонорно-протоноакцепторные свойства ряда модифицированных нуклеотидных оснований, насчитывающего 42 молекулы. На основе полученных данных построены ряды кислотности и основности этих оснований; сделаны выводы о характере само- и гетероассоииации некоторых модифицированных оснований и их специфических взаимодействий с электронейтральной и депротонированной карбоксильной группой аминокислот в вакууме. Коротко обсуждается биологическое значение полученных результатов.