Зміни концентрації гліального фібрилярного кислого білка у медіальному таламусі при формуванні умовної реакції активного уникнення - Дроздов, О.Л.; Чорна, В.І. (Біополімери і клітина, 2005)
Досліджено зміни концентрації маркера проміжних філаментів цитоскелета астрогліальних клітин — гліального фібрилярного кислого білка (ГФКБ) — у медіальному таламусі головного мозку щурів при виробленні умовної реакції активного уникнення (УРАУ). Кількісну оцінку вмісту ГФКБ у цитоскелетних фракціях тканини медіальної частини таламуса здійснювали методом твердофазного імуноферментного аналізу через 2 год та 1, З, 7, 14, 21 і 30 діб після початку вироблення УРАУ. Вірогідне підвищення концентрації філаментноі форми ГФКБ через 2 год та на першу добу після початку навчання з наступним зниженням даного показника до контрольного рівня на 30-ту добу свідчить про участь ГФКБ у процесах формування пам'ятного сліду у медіальному таламусі головного мозку щурів на ранніх етапах вироблення умовно-рефлекторної пам'яті. Исследованы изменения концентрации маркера промежуточных филаментов цитоскелета астроглиальних клеток – глиального фибриллярного кислого белка (ГФКБ) – в медиальном таламусе головного мозга крыс при выработке условной реакции активного избегания (УРАИ). Количественную оценку содержания ГФКБ в цитоскелетных фракциях ткани медиального таламуса проводили методом твердофазного иммунологического анализа через 2 ч и 1, 3, 7, 14, 21 и 30 сут посленачала выработки УРАИ. Достоверное повышение концентрации филаментной формы ГФКБ через 2 ч и в первые сутки после начала обучения с последующим снижением данного показателя до нормы к 30 суш свидетельствует об участии ГФКБ в процессах формирования памятного следа в медиаль ном таламусе головного мозга крыс на ранних этапах выработки условно-рефлекторной памяти. The changes in concentration of glial fibrillary acidic protein (GFAP), a marker of glial intermediate filaments in astrocytes of medial part of vision tuber, are studied for the rat brain during generation of conditioned reaction of active avoidance. The increase in GFAP level in membrane fractions of medial part of vision tuber has been shown to be statistically significant in 2 hrs and 24 hrs after the start of training. The data obtained suggest the GFAP participation in the processes connected with learning and memorization.