Усвоение клетками молликутов антисмысловых аналогов олигодезоксирибонуклеотидов - Егоров, О.В.; Панченко, Л.П.; Скрыпаль, И.Г.; Амирханов, Н.В. (Биополимеры и клетка, 1997)
Исследованы процессы связывания и поглощения клетками Acholeplasma laidlawii PG-8, Mycoplasma fermentans PG-18 и M. pneumoniae FH тиофосфатных, дитиофосфатных и метилфосфонатных аналогов олигодезоксирибонуклеотидов, комплементарных «сигнатурным» последовательностям 16S рРНК. Обнаружены различия в эффективности связывания данными клетками тиофосфатных и метилфосфонатных аналогов олигонуклеотидов. Так, уровень сорбции тиофосфатов клетками A. laidlawii PG-8 превышал долю связавшихся с этими клетками метилфосфонатов более чем в 5 раз. Установлен факт значительного накопления клетками молликутов тио- и дитиофосфатных аналогов олигонуклеотидов. Внутриклеточная концентрация этих соединений у всех изученных микроорганизмов превышала внеклеточную в 104–105 раз. На основе полученных экспериментальных данных сделано предположение о существовании в клетках молликутов двух различных механизмов поглощения аналогов олигонуклеотидов, несущих отрицательный заряд в рибозофосфатном остове, неионных аналогов. Досліджено процеси зв'язування і поглинання клітинами Acholeplasma laidlawii PG-8, Mycoplasma fermentans PG-18 і M. pneumoniae FH тіофосфатних, дитіофосфатних та метил-фосфонатних аналогів олігодезоксирибонуклеотидів, комплементарних «сигнатурним» послідовностям 16S рРНК. Виявлено відмінності в ефективності зв'язування даними клітинами тіофосфатних та метилфосфонатних аналогів олігонуклеотидів. Так, рівень сорбції тіофосфатів клітинами A. laidlawii PG-8 перевищував такий метилфосфонатних аналогів більше ніж в 5 разів. Встановлено факт значного накопичення клітинами молікутів тіо- і дитіофосфатних аналогів вивчених олігонуклеотидів. Внутрішньоклітинна концентрація цих сполук у досліджених штамів молікутів перевищувала позаклітинну в 104–105 разів. На основі отриманих еспериментальних даних зроблено припущення про наявність у клітинах молікутів двох різних механізмів поглинання аналогів олігонуклеотидів, що несуть від'ємний заряд в рибозофосфатному остові, та неіонних аналогів. Processes of absorption and uptake by cells of Acholeplasma laidlawii PG-8, Mycoplasma fermentans PG-18 and Mycoplasma pneumoniae FH of phosphorothioate, phosphorodithioate and methylphosphonate analogs of oligodeoxynucleotides which are co mplementary to «signature» 16S rRNA sequences have been investigated. Distinctions in efficiency of absorption by given cells of phosphorothioate and methylphosphonate analogs of oligonucleotides are found out. So, the level sorption of thioates by the cells of A. laidlawii PG-8 exceeded a share binding with these cells of methylphosponates more than in 5 times. A fact of significant accumulation by the mollicute cells of thio- and dithioate analogs of oligonucleotides is established. The intracellutar concentration of these compounds at all investigated microorganisms exceeded them extracellular in 104 –105 time. On the basis of received of experimental data the assumption of existence in mollicute cells two of various gears of uptake of analogs of oligonucleotides bearing by negative charge in sugar-phosphate backbone and neutral oligonuc-leotide analogs is stated.