Активность α-химотрипсина, иммобилизованного бислойными фосфолипидными мембранами - Шапиро, Ю.Е.; Смирнова, А.В.; Макаревич, И.Ф.; Улесов, А.В. (Биополимеры и клетка, 1997)
Иммобилизация α-химотрипсина бислойными фосфолипидными липосомами приводит к увеличению константы Михаэлиса в 2,3 раза и снижению во столько же раз максимальной скорости процесса (субстрат: n-нитрофенилацетат) из-за влияния диффузионных факторов. Кінетичні параметри ферментативного гідролізу класичного субстрату, n-нітрофенілацетату, у присутності а-хімотрипсину, іммобілізованого чи не іммобілізованого фосфоліпідними бішаровими ліпосомами, суттєво відрізняються. Іммобілізація α-хімотрипсину спричинює збільшення константы Міхаеліса і зниження максимальної швидкості процессу в 2,3 раза. Ці відмінності обумовлені дифузійними факторами, виникаючими при імобілізації ферменту. Дійсно, величина ефективної константи Міхаеліса, розрахована з урахуванням коефіцієнта дифузії компонентів реакційної системи, практично збігається з експериментально знайденою для α-хімотрипсину, імобілізованого ліпосомами. The kinetic parameters for enzymatic hydrolysis of classic substrate, n-nitrophenyl acetate, in presence of α-chymotrypsin immobilized and nonimmobilized by phospholipid bilayer liposomes are essentially different. The immobilization of α-chymotrypsin tends to increase of the value of Michaelis constant and to decrease of the value of maximum, rate by a factor of 2.3. These distinctions are conditioned by diffusional factors arised with immobilization of enzyme. Indeed, the value of appropriate Michaelis constant calculated according to the diffusion coefficient for components of reaction medium is practically in agreement with experimental constant for α-chymotrypsin immobilized by phospholipid vesicles.