Чутливість гемопоетичних клітин ембріональної печінки людини до ВІЛ-інфекції - Іванська, Н.В.; Лукаш, Л.Л.; Швед, А.Д.; Рибалко, С.Л.; Сухорада, О.М.; Жеребцова, Е.М.; Рубан, Т.О.; Подольська, С.В.; Кухаренко, О.П.; Грицак, Т.Ф.; Максименок, О.В. (Биополимеры и клетка, 1997)
У роботі досліджено пермісивність та чутливість гемопоетичних клітин ембріональної печінки людини до інфікування ВІЛ-1. Показано, що інтактні клітини с високопермісивною системою для репродукції вірусу. У 23 зразках первинної популяції культивованих клітин рівень синтезу вірусних антигенів (р24) та титру інфекційного вірусу значно перевищував такі у стандартних клітинах Т4-лімфоми МТ-4. Проте у двох зразках ці показники виявилися значно нижчими. Отримані результати обговорюються з точки зору гіпотези про природну стійкість кров'яних клітин до ВІЛ-інфікування та можливості використання стовбурових клітин у дослідженнях ВІЛ-інфекції у медицині. В работе изучали чувствительность гемопоэтичесшх клеток эмбриональной печени человека к ВИЧ-1. Показано, что интактные клетки являются высокопермиссивной системой для репродукции ретровируса. Почти во всех образцах эмбриональных клеток уровень синтеза антигена р24 и титры инфекционного вируса превышали таковые в стандартных лимфоидных культурах МТ-4, однако в двух из 25 исследованных образцов эти показатели имели существенно меньшие значения. Полученные данные обсуждаются с точки зрения гипотезы о природной устойчивости к ВИЧ и явления бессимптомных ВИЧ-инфекций. Рассматривается также применение эмбриональных и кордовых клеток для изучения ВИЧ-инфекции в медицине и биотехнологии. We have studied permissivness of embryonic liver cells to HIV-1 infection. The data obtained on primary cultivated cell populations from 25 aborted embryos have shown those liver stem cells could be regarded as a highly permissive for HIV-1 infection and reproduction. The titers of infectious virus and its p24 antigen produced in native cells were substantially higher than that in standard culture of T4-lymphoma cells MT-4. We have not found HIV-resistan1 samples of embryonic liver cells, nevertheless two isolations of cell samples revealed by low permissivness contrary to the majority of cases. We suggest that these primary cells could be used as alternative to established ones, when the use of immortalized transformed cell lines (MT-4 or any other) is not desirable. The hypothesis of blood cell's native resistance to HIV infection is also discussed.