Афінна хроматографія глікобіополімерів чутливих і надчутливих рослин тютюну, уражених вірусом тютюнової мозаїки - Коваленко, О.Г.; Кириченко, А.М.; Телегєєва, Т.А. (Біополімери і клітина, 2005)
Методом афінної хроматографії в рослинах надчутливого сорту тютюну Імунний 580, уражених вірусом тютюнової мозаїки (ВТМ), через 1 добу після інокуляції виявлено позаклітинні вуглеводвмісний біополімери, відсутні у здорових рослинах. Подібні біополімери не виявляються в тканинах інфікованого ВТМ чутливого мутанта цього сорту. Оскільки ці біополімери в процесі афінної хроматографії здатні специфічно зв'язуватися з конканаваліном А, але не з аглютиніном зародків пшениці, в їхньому складі вуглеводними компонентами можуть слугувати маноза та/або глюкоза. Обговорюється можлива функціональна роль виявлених біополімерів в ініціації у рослин вірусіндукованої надчутливої реакції. Методом афинной хроматографии в растениях сверхчувствительного сорта табака Иммунный 580, пораженных ВТМ, через 1 день после инокуляции обнаружено наличие внеклеточных углеводсодержащих биополимеров, отсутствующих в здоровых растениях. Подобные биополимеры не выявляются в тканях инфицированного ВТМ чувствительного мутанта этого сорта. Поскольку эти биополимеры в процессе хроматографии могут специфически связываться с конканавалином А, но не с агглютинином зародышей пшеницы (WGA), в их составе в качестве углеводных компонентов могут быть манноза и/или глюкоза. Обсуждается возможная функциональная роль обнаруженных биополимеров в инициации у растений вирусиндуцированной сверхчувствительной реакции. The extracellular carbohydrate-containing biopolymers which are absent in healthy plants have been discovered in hypersensitive plants by the affinity chromatography method one day after inoculation Such components have not been revealed in tissues of TMV-infected sensitive mutant of the same variety. Since these biopolymers may be specifically bound to concanavalin A, but not to germ wheat agglutinin, they probably contain the mannosa and/or glucosa as carbohydrate components. A possible functional role of these biopolymers in initiation of virus-induced hypersensitive reaction in plants is discussed.