Особенности спектров инфракрасного поглощения РНК-содержащих фитовирусов спирального и кубического типов симметрии - Литвинов, Г.С. (Биополимеры и клетка, 1991)
В интервале 400–4000 см с высоким разрешением изучены общие закономерности и различия спектров инфракрасного поглощения модельных вирусов растений спиральной (вирус табачной мозаики) и кубической (вирус крапчатости гвоздики) симметрии. Установлено, что, несмотря на общность биохимических свойств исследованных фитовирусов и общие закономерности генезиса их колебательных спектров, существуют особенности спектральных характеристик, позволяющие дифференцировать названные вирусы по спектрам инфракрасного поглощения. Проведено порівняльні дослідження спектрів інфрачервоного поглинання (ІЧП) спіралевидного вірусу тютюнової мозаїки та ікосаедричного вірусу крапчатості гвоздики в спектральній області 400–4000 см⁻¹ . Спектри вірусів представлені більш як 70 смугами, що мають значну півширину (від 10 до 400 см⁻¹ ) та складну тонку структуру. Параметри спектрів ІЧП корелюють з особливостями біохімічної будови макромолекул і нуклеопротеїдних комплексів. В той же час існують особливості спектральних характеристик, що дозволяють диференціювати названі віруси по спектрах ІЧП. Зокрема, виявляються помітні відмінності в інтенсивності, півширині і частотному положенні смуг, що відповідають білкам та рибонуклеїновим кислотам віріонів. The comparative investigation of infrared absorption spectra of spiral tobacco mosaic virus and isosahedral carnation mottle virus was carried out in spectral range 400–4000 cm⁻¹. Viral spectra were represented by more than seventy bands with considerable half-width (10–400 cm⁻¹) and complicated fine structure. The infrared absorption spectrum parameters correlate with macromolecule and nucleoproteid complex biochemical structure peculiarities. In the same time because of existing spectral characteristics peculiarities it is possible to differentiate assumed viruses after their infrared absorption spectra. In particular noticeable differences in band intensity, half-width and frequency position corresponding to virion proteins and ribonucleic acids are found.