Концепція та порівняльний аналіз підходів до визначення здібностей суб’єктів навчання в існуючих інформаційно освітянських технологіях - Бабіч, В.І.; Діденко, П.П. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
Проаналізовано існуючі системи для обліку та прогнозування здібностей у рамках загальноосвітньої школи та вузу,
проаналізовано існуючі системи для прогнозування здібностей при фаховому спрямуванні в рамках професійно-орієнтаційної
роботи, а також запропоновано концепцію нового підходу для управління учбовим процесом та визначення здібностей. In given clause existing systems for the account and forecasting of abilities within the limits of a comprehensive school and high school are
analysed, existing systems for forecasting abilities are analysed at a professional direction within the limits of professional - orientatsionnoj
works, and also the concept of the new approach for management of educational process and definitions of abilities is offered