Регуляторные гены ВИЧ и их роль в реализации генома - Кухаренко, А.П.; Швед, А.Д. (Биополимеры и клетка, 1994)
В обзоре кратко изложены данные научных публикаций по изучению роли вспомогательных регуляторных генов nef, vpu, vpr, vif, tat и rev ВИЧ-1 в его репродукции. Основное внимание уделено генам tat и rev и их продуктам как важнейшим регуляторам активности ВИЧ и других представителей лентивирусов, а также белку Nef. Рассмотрены возможные механизмы их влияния на экспрессию провируса с участием факторов клетки-хозяина и на цитофизиологические процессы, протекающие в ВИЧ- инфицированных клетках. В огляді наведено відомості щодо наукових публікацій з вивчення ролі та функції допоміжних регуляторних генів nef, vpu, vpr, vif, tat та rev ВІЛ-1 в його репродукції. Увагу переважно приділено генам tat, rev i ix продуктам як найвпливовішим регуляторам активности ВІЛ-1 та інших представниюв групи лентивірусів, а також гену nef. Розглянуто можливі механізми впливу цих генів на експресію провірусу за участю факторів клітин-хазяїна та на фізіологічні процеси, що відбуваються у BIЛ-інфікованих клітинах. Review summarises recent data related to the role and function of the auxiliary regulatory genes nef, vpu, vpr, vif, tat and rev of HIV-1 in viral replication. We devoted attention rather to the tat, rev, nef and their products as to the main regulators of the realization of HIV-1 lentiviral genome. Possible mechanisms of influence of these viral products on proviral activity in couple with host-cellular factors are considered. Cytopathophysiological effections of some viral regulatory proteins upon HIV-1 persistention of permissible cells are also shortly reviewed.