Бакуловирусная система экспрессии чужеродных генов – настоящее и будущее биотехнологии получения биологически активных белков различного происхождения - Кихно, И.М.; Строковская, Л.И. (Биополимеры и клетка, 1994)
В обзоре проанализированы особенности молекулярно-генетической организации бакуловирусов, позволяющие использовать их в качестве суперпродуцентов белков различного происхождения. Рассмотрены также подходы, при помощи которых можно добиться максимального выхода биологически активного продукта в данной системе экспрессии. Узагальнено дані, що стосуються високоефективної системи експресії на основі рекомбіантних бакуловірусів у культурі клітин або в організмі комах. Проаналізовано особливості молекулярно-генетичної організації бакуловірусів, яі! дозволяють використовувати їx як суперпродуцентів білків piзнoгo походження. Розглянуто підходи, за допомогою яких можна досягти максимального виходу біологічно активного продукта в дашй системі експресії. Обгрунтовано переваги рекомбіантних бакуловіруciв як експресійних векторів та високоефективних біоінсектецидів. Recombinant baculoviruses have became popular expression vectors for heterologous proteins. This review deals with the current status and potential use of baculovirus vectors for the expression of foreign genes in insect cells. Advantages of this invertebrate virus expression vector comparing with bacterial, yeast and mammalian system are proved. Trends in the development of transfer vectors for the expression of heterologus genes and strategies for maximizing levels of expression are discussed.