Исследование первичной структуры каталазы гриба Penicillium vitale. 5. Реконструкция полипептидной цепи и сравнение ее с другими каталазами - Козлов, Э.А.; Левитина, Т.Л.; Бобровская, М.Т.; Гудкова, Л.В.; Радомский, Н.Ф. (Биополимеры и клетка, 1998)
Из пептидов Т6, T12, Т29, Т30, Т32, Т44, Tm2, Tm11, Tm28, Tm29, Tm35, Тm36, Tm39, Sp1, Sp2, Sp5, Sp11, Sp14, Sp26, Sp27, BrCN3–BrCN10, строение которых опубликовано ранее, реконструировано три фрагмента каталазы P. vitale. В результате сравнения их строения с первичными структурами других каталаз эти три фрагмента выстроены в непрерывную полипептидную цепь, содержащую 696 остатков аминокислот. Сопоставляются первичные структуры 26 каталаз из 23 организмов шести таксономических групп. Построена матрица степеней родства первичных структур сравниваемых каталаз. На основі пептидів Т6, Т12, Т29, Т30, 732, Т44, Tm2, Tm11, Tm28, Tm29, Tm35, Tm36, Tm39, Spl, Sp2, Sp5, Sp11, Spl4, Sp26, Sp27, BrCN3–BrCN 10 реконструйовано три фрагменти каталази P. vitale. В результаті порівняння амінокислотної послідовності цих фрагментів з первинною структурою інших каталаз побудовано безперервний поліпептидний ланцюг, який складається з 696 залишків амінокислот. Порівнюється первинна структура 26 каталаз з 23 організмів шести таксономічних груп. Побудовано матрицю «ступенів спорідненості» первинних структур досліджуваних каталаз. Three fragments of P. vitale catalase were reconstructed on the base of T6, T12, T29, T30, T32, T44, Trn2, Tm11, Tm28, Tm29, Tm35, Tm36, Tm39. Spl, Sp2, Sp5, Sp11, Sp14, Sp26, Sp27, BrCN3–BrCN10 peptides. The peptides structure was published earlier. The uninterrupted polyoeptide chain of P. vitale catalase WCK structured from these fragments by means of their comparison with the amino acid sequences of 26 other catalases. This reconstructed polypeptide chain comprises 696 amino acid residues. The primary structure of 26 catalases from 23 origins of 6 taxonomic groups is comparing. The degree of relatedness matrix of catalases primary structure was constructed.