Дискурс урядової політики Російської імперії щодо Уніатської церкви за правління Павла І (1796-1801 рр.) - Шеретюк, Р. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2009)
У статті досліджено і проаналізовано напрям внутрішньої політики російського імператора Павла І, зокрема виявлено сутність і спрямованість урядової політики Російської імперії у релігійно-церковній царині в 1796-1801 рр. Спираючись на російське імперське законодавство вказаного періоду, з’ясовані механізми, методи та наслідки реалізації урядової політики російського самодержавства щодо Уніатської церкви. В статье исследовано и проанализировано направления внутренней политики российского императора Павла 1, в частности раскрыта сущность и направленность правительственной политики Российской империи в религиозно-церковной области в 1796-1801 годах. Опираясь на Российское имперское законодательство названого периода, исследованы механизмы, методы и последствия реализации правительственной политики российского самодержавця по отношению к Униатской Церкви. In article the way of domestic policy of the Russian emperor Paul the first is analyzed and investigated, the main points and the direction of governmental policy of the Russian empire in the religions and church tsarina 1796-1801 years are shown.
Taking into account the Russian empire legislation of the indicated period, the mechanisms, methods and results of realization of governmental policy of the Russian self-state as for Uniat church are found out.