Про гіроскопічну стабілізацію консервативних систем - Сосницький, С.П. (Український математичний журнал, 1996)
Розглядаються консервативні системи з гіроскопічними силами. Доводяться теореми про стійкість і нестійкість рівноваги таких систем. Одержані теореми є спробою поширити теореми Кельвіна па нелінійні системи. We consider conservative systems with gyroscopic forces and prove theorems on stability and instability of equilibrium states for such systems. These theorems can be regarded as a generalization of the Kelvin theorem to nonlinear systems.