Епіфітотіологічна модель вірусу бронзовості томатів, який уражає соняшник - Бойко, А.Л.; Князева, Н.А.; Кондратюк, О.А.; Смирнова, С.О. (Біополімери і клітина, 2001)
Запропоновано принципово нову епіфітотіологічну модель вірусу бронзовості томатів (ВБТ). Встановлено шляхи циркуляції ВБТ у природі Вперше показано можливість передачі патогену бур'янами, насінням та пилком, що має суттєве значення у виникненні вірусних епіфітотій, які викликаються ВБТ і можуть бути першоджерелом його розповсюдження. Пропонуються заходи боротьби з насіннєвою вірусною інфекцією соняшнику Предложена принципиально новая эпифитотиологическая модель вируса бронзовости томатов (ВБТ). Установлены пути циркуляции ВБТ в природе. Впервые показана возможность передачи патогена сорняками, семенами и пыльцой, что имеет существенное значение в возникновении вирусных эпифитотий, которые вызываются ВБТ и могут быть первоисточником его распространения. Предлагаются меры борьбы с семенной вирусной инфекцией подсолнечника. A new epiphytotic model of the tomato spotted wilt virus (TSWV) has been offered. The ways of TSWV circulation in nature have been established. For the first time a possibility of the pathogene transmission by weeds, seed and pollen has been shown , which is significant for the appearance of the viral epiphytoty caused by TSWV and can be the source of its expansion. The methods of control of the seed viral infection of sunflower have been offered.