Исследование аминомодифицированной слюды как субстрата для атомно-силовой микроскопии нуклеиновых кислот - Лиманский, А.П. (Біополімери і клітина, 2001)
Атомно-силовая микроскопия (ACM) использована для измерения силы адгезии между зондом и аминомодифицированной (АП) слюдой в водных растворах при различных значениях ионной силы и рН. Показана электростатическая природа сил взаимодействия между зондом АСМ и АП-слюдой, которая может быть матрицей для иммобилизации ДНК Визначено сили адгезії аміномодифікованої (AП) слюди у водних розчинах за різних значень іонної сили (1) та рН за допомогою атомно-силової мікроскопії у режимі силових вимірювань. Значення сил адгезії для пари зонд–АП-слюда, отриманої модифікацією у парах 3-амінопропілтриетоксисилана (АПТЕС), зменшувалися в ряду І–10 мМ → І – 100 мМ → рН 11,2. Стабільність АП-поверхні як матриці для зв'язування біомолекул було оцінено за допомогою якості АСМ зображень у повітрі лінійної ДНК фага λ та суперспіральної ДНК плазміди pUC8, іммобілізованих на АП-слюді. Найкращі зображення ДНК було отримано на АП 1-слюді, тобто при модифікації слюди у парах АПТЕС протягом 1 год. Adhesion forces for aminomodified (AP) mica in aqueous solutions at different ionic strength (I) and pH were determined by atomic force microscopy (AFM). Adhesion force values have been decreased in direction I– 10 mM →I– 100 mM→ pH 11.2 for pair tip –AP-mica which was modified with 3-aminopropyltriethoxy silane (APTES) vapour. Stability of AP-mica surface was estimated by AFM imaging of linear DNA λ and supercoiled plasmid DNA pUC8 immobilized at AP-mica. Best DNA images were received at API mica, i. e. after mica modification with. APTES vapour in I hour.