Порівняльне вивчення інгібуючої дії синтетичних, природних та комплексних препаратів на клінічні ізоляти ВІЛ-1, виділені в Україні - Антоненко, С.В.; Барбашева, О.В.; Карпов, О.В.; Співак, М.Я. (Биополимеры и клетка, 1997)
В дослідах in vitro на моделі гострої ВІЛ-інфещїі з використанням клінічних ізолятів ВІЛ, виділених в Україні, вивчали в порівняльному плані протективну дію препаратів модифікованих нуклеозидів (АЗТ, Д4Т) різних виробників, а також індукторів інтерферону полірибонуїслеотидої природи та молекулярного комплексу дріжджова РНК – тилорон. Встановлено, шр за захисною дією та пригніченням синтезу р24-антигена препарати модифікованих нуклеозидів вітчизняного виробництва практично не відрізняютьс від закордонних аналогів, індуктори інтерферону менш ефективні, причому молекулярний комплекс дріжджова РНК – тилорон діє краще за останні, наближаючись по ефективності до нуклеозидних препаратів. З огляду на різницю в механізмі дії препаратів обох вказаних типів зроблено висновок про перспективність іх поєднаного застосування в терапії СНІДу. В опытах in vitro па модели острой ВИЧ-инфекции с использованием, клинических изолятов ВИЧ, выделенных в Украине, изучали в сравнительном плане протективное действие препаратов модифицированных нуклеозидов (АЗТ, Д4Т) различного производства, а также индукторов интерферона полирибонуклеотидной природы и молекулярного комплекса дрожжевая РНК – тилорон. Установлено, что по защитному действию и подавлению синтеза р24-антигена препараты, модифицированных нуклеозидов отечественного производства практически не отличаются от заграничных аналогов, индукторы интерферона, менее эффективны, причем молекулярный комплекс дрожжевая РНК – тилорон действует лучше последних, приближаясь по эффективности к нуклеозидным препаратам. Учитывая различие механизма действия препаратов обоих указанных типов, сделан вывод о перспективности их сочетанного применения в терапии СПИДа. In in vitro experiments using an acute HIV-infection model and clinical H1V isolates the authors have made comparative studies of modified nucleosides (AZT, D4T) protective action, the preparation being of different producers, as well as of polyribonucleic interferon inducers and of molecular complex yeast KNA – tilorone. It was found that, modified nucleosides producled in Ukraine do not significantly differ from foreign ones in their protective effect and their inhibitory action on p24-antigen synthesis, whereas interferon inducers is less effective, moreover yeast RNA – tilorone molecular complex acts better latest ones, and approach to nucleoside preparations according this effectivity. Taking into account the difference in the both type preparations mechanisms of action it was done conclusion about effectivity of their combined usage in AIDS therapy.