Виділення міжклітинних глікобіополімерів з листя надчутливих рослин тютюну, уражених вірусом тютюнової мозаїки - Коваленко, О.Г.; Кириченко, А.М.; Телегеєва, Г.А. (Біополімери і клітина, 2005)
В апопласті уражених вірусом тютюнової мозаїки надчутливих рослин тютюну сорту Імунний 580 виявлено акумуляцію міжклітинних глікобіополімерів на ранніх стадіях інфекції (через І добу після інокуляції). Методами гель-фільтрації (на біогелі Р-ІО), іонообмінної (на ДЕАЕ-сефадексі А-25) та афінної (на конканавалін А-сефарозі) хроматографії виділено два компоненти, відсутні в контролі. Постулюється участь виявлених компонентів у передачі сигналу від інфікованих клітин здоровим та в ініціації у рослині механізмів локалізації вірусної інфекції та/або розвитку набутої стійкості рослинних тканин до реінфекції. В апопласте пораженных вирусом табачной мозаики сверхчувствительных растений табака сорта Иммунный 580 виявлена аккумуляция межклеточных гликобиополимеров на ранних стадиях инфекции (через 1 день после инокуляции). Методами гель-фильтрации (на биогеле P-J0), ионообменной (на ДЭАЭ- сефадексе А-25) и аффинной (на конканавалин А-сефарозе) хроматографии выделены два компонента, отсутствующих в контроле. Постулируется участие выявленных компонентов в передаче сигнала от инфицированных клеток здоровым для инициации в растении механизмов локализации вирусной инфекции и/или развития приобретенной устойчивости растительных тканей к реинфекции. Accumulation of intercellular glycobiopolymers has been discovered at early infection stages (one day after inoculation) in apoplast of hypersensitive tobacco plants infected by tobacco mosaic virus. The two components, absent in control, were extracted by gel-filtration (on bio-gel P-10), ion-exchange (on DEAE-Sephadex) and affinity (on concanavalin A) chromatography methods. The participation of discovered components in signal transfer from infected cells to healthy ones is postulated. Due to the signal, the mechanisms are initiated to localize the virus infection and/or to develop the induced resistance of plant tissue to reinfection.