Конструювання і дослідження модельної ДНК-вакцини - Похоленко, Я.О.; Титок, Т.Г.; Сухорада, О.М.; Рубан, Т.А. (Біополімери і клітина, 2005)
Розробка ДНК-вакцин є одним з найперспективніишх напрямків у сучасній вакцинології. Проте, незважаючи на швидкі темпи розвитку цього напрямку в прикладному аспекті, недостатньо вивченим залишається широке коло питань щодо базових механізмів індукції імунної відповіді при застосуванні зазначеного методу імунізації. З огляду на це створено модельну ДНК-вакцину, де як ген модельного антигену використано ген β-галактозидази Е. coli. У результаті експериментів показано, що створена модельна рекомбінантна плазміда pBG-TR/02 здатна індукувати про дукцію специфічних до β-галактозидази Е. coli антитіл у мишей залежно від місця її введення, тобто може бути використана як модельна ДНК-вакцина у подальших дослідженнях. Разработка ДНК-вакцин представляет собой одно из наиболее перспективных направлений в современной вакцинологии. Однако, несмотря на быстрые темпы развития этого направления в прикладном аспекте, остается недостаточно изученным широкий круг вопросов, касающихся базовых механизмов индукции иммунного ответа при использовании упомянутого метода иммунизации. В представленной работе создана модельная ДНК-вакцина, где в качестве гена модельного антигена использован ген β-галактозидазы Escherichia coli. В результате экспериментов показано, что сконструированная модельная рекомбинантная плазмида pBG-TR/02 способна индуцировать продукцию специфичных к β-галактозидазе Е. coli антител у мышей в зависимости от места ее введения и может быть использована как модельная ДНК-вакцина в дальнейших исследованиях. The development of DNA-vaccines is one of the most perspective directions in modern vaccionology. However, despite rapid progress in their application, a broad range of questions concerning the basic mechanisms of induction of immune response to DNA-vaccination remains unanswered. A model DNA-vaccine, containing the gene of Escherichia coli β-galactosidase as the gene of model antigen, has been developed. The data obtained suggest that the created recombinant plasmid pBG-TR/02 is able to induce the humoral immune response to E. coli β-galactosidase in mice depending on the place of administration and, therefore, it can be used as the model DNA-vaccine for future research.