Відродження Української Національної Церкви як проблема пробудження громадянської активності широких народних мас - Недзельський, К. (Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, 2009)
Автор статті доводить, що розбудова демократичної української держави знаходиться у прямій залежності від становлення громадянського суспільства, основою якого є соціально активна життєва позиція широких народних мас. Однак духовна криза сучасного українського суспільства значно зменшує творчі можливості українських громадян. Тому відродження Української Національної Церкви є важливою основою духовного оздоровлення і пробудження творчої енергії української нації у її прагненні розбудувати в Україні демократичну державу. Автор статьи доказывает, что построение демократического украинского государства находится в прямой зависимости от становления гражданского общества, важнейшей предпосылкой которого является социальная активность широких народных масс. Однако переживаемый Украиной духовный кризис значительно сокращает творческие возможности украинских граждан. Поэтому возрождение Украинской Национальной Церкви является важным условием духовного оздоровления и пробуждения творческой энергии украинской нации в ее стремлении построить в Украине демократическое государство. Construction of the democratic Ukrainian state is in direct dependence on formation of the civil society which major precondition is social activity of wide broad masses. However spiritual crisis which worried Ukraine considerably reduces creative possibilities of the Ukrainian citizens. Therefore revival of the Ukrainian National Church is the important condition of spiritual improvement and awakening of creative energy of the Ukrainian nation in its aspiration to construct in Ukraine the democratic state.