Изучение компонентов фракций хроматина печени крыс методами флюоресцентного зондирования - Губский, Ю.И.; Примак, Р.Г.; Горюшко, А.Г.; Левицкий, Е.Л. (Биополимеры и клетка, 1994)
С использованием методов флюоресцентного зондирования фракций транскрипционно активного и репрессированного хроматина печени крыс установлена различная способность к связыванию зондов с этими фракциями. Увеличение сродства флюорескамина (зонда, специфичного для гистоновых белков) к фракции репрессированного хроматина и бромистого этидия (зонда, специфичного для ДНК) к транскрипционно активной фракции позволяет утверждать важность ДНК-гистоновых контактов, в первую очередь, с гистоном НІ в молекулярных механизмах активации транскрипции в клетках эукариот. Наряду с этим, обнаружение большей доступности зонда для негистоновых белков к которым относятся РНК-полимеразы, во фракции активного хроматина подтверждает значимость структурного состояния и количества молекул этих ферментов в механизмах активации генома. З використанням методів флюоресцентного зондування фракцій транскрипційно активного та репресованого хроматину печінки щурів встановлено різну здатність зв'язування зондів з цими фракціями. Збільшення спорідненості флюорескаміну (зонда, специфічного для гістонових білків) до фракції репресованого хроматину та бромистого етидію (зонда, специфічного для ДНК) до фракції транскрипційно активного хроматину дозволяє стверджувати важливість ДНК-гістонових контактів, у першу чергу, з гістоном НІ у молекулярних механізмах активації транскрипції у клітинах еукаріот. Поряд з цим, виявлення більшої доступності зонда для негістонових білків, до яких відносяться РНК-полімерази у фракції TAX, підтверджує значення структурного стану та кількості молекул цих ферментів у механізмах активації геному. Using fluorescent probing of transcriptionally active and repressed rat liver chromatin fractions different extent of fluorescent probes bounding with fractions was determined. Augmented bounding of fluorescamin (specific to histones) with repressed chromatin and ethidium bromide to transctiptionally active one permit to suppose the important role of DNA-histones contacts in determination of the activity in transcription of nuclear chromatin fractions in eukaryotic cells. Besides that it was shown more accessibility of fluorescent probe to nonhistone proteins in transcriptionally active chromatin fraction. In view of that RNA polymerases are nonhistone proteins, it may be consider the importance of structural organization and quantitaty of these enzymes molecules for the genome activation mechanisms.