Вплив діелектричного тертя на характер температурної залежності швидкості біокаталітичних реакцій - Данчук, В.Д. (Биополимеры и клетка, 1997)
У рамках моделі континуального діелектричного середовища одержано явну залежність коефіцієнта діелектричного тертя від частоти трансляційних коливань диполя, моделюючого активований фермент-субстратний комплекс, і температури. З'ясовано, що за певних умов стає можливою резонансна дисипація енергії диполя за рахунок діелектричного тертя. Це, в свою чергу, може призвести до аномальної (неарреніусівської) температурної залежності константи швидкості біокаталітичних реакцій. Результати оцінних розрахунків якісно узгоджуються з експериментом. В рамках континуальной диэлектрической среды получена явная зависимость коэффициента диэлектрического трения от частоты трансляционных колебаний диполя, моделирующего активированный фермент-субстратный комплекс, и температуры. Обнаружено, что при определенных условиях возможна резонансная диссипация энергии диполя за счет диэлектрического трения. Это, в свою очередь, может привести к аномальной (неаррениусовской) температурной зависимости константы скорости био каталитических реакций Результаты оценочных расчетов качественно согласуются с экспериментом. The evident dependence of dielectric friction coefficient from translational vibrations frequency of dipole and temperature is obtained by the dielectric continuum theory. The dipole is activated enzyme substrate complex model here. !t is found that the anomalous (non Arrhenius) temperature dependence of the rate enzyme reactions can be occurred owing of resonance dissipation energy dipole in dielectric friction presence. The results of the calculations are agree with experiment qualitatively.