Дослідження ролі транеформуючих факторів росту у хворих на СНІД та саркому Капоші - Стойка, Р.С.; Якимович, І.А.; Антоненко, С.В.; Барбашева, О.В.; Воронцова, А.Л.; Кудрявець, Ю.Й.; Фільченков, О.О. (Биополимеры и клетка, 1997)
Раніше ми виявили, що трансформуюча. активність факторів росту в сироватці крові хворих на СНІД і саркому Капоші є значно вищою, ніж у сироватці крові здорових донорів. Цю активність оцінювали за здатністю сироватки індукувати субстратнезалежний ріст нормальних фібробластів миші лінії NIH-3T3 у напіврідкому культу рольному середовищі, що містило 0,33 % агару. У цій роботі показано, що лікування хворих на саркому Капоші лафероном (рекомбінантний α2b-інтерферон) супроводжувалося значним зниженням рівня трансформуючої активності в сироватці крові, яке позитивно корелювало із суттєвим покращанням стану їх здоров'я. Для вивчення ролі транеформуючих факторів росту в модулюванні цитопатичного ефекту ВІЛ-інфекції було використано лінію МТ-4 Т-лімфобластоїдних клітин, інфікованих BRU-штамом ВІЛ-I (модель гострої літичної інфекції) або ІІІВ-штамом цього вірусу (модель хронічної інфекції). Цитопатичні ефекти ВІЛ визначали, підраховуючи відсоток мертвих клітин та кількість клітинних синцитіїв. Крім того, встановлювали вміст білка р24. Показано, що трансформуючий фактор росту β та/або епідермальний фактор росту (аналог трансформуючого фактора росту α) збільшували негативні впливи ВІЛ-1 в експериментальній моделі гострої інфекції. Впчив цих факторів не був таким однозначним, коли аналізували результати дослідження клітинної моделі хронічної інфекції. Отже, ВІЛ-інфекція супроводжується зростанням трансформуючої активності факторів росту в сироватці крові хворих на СНІД, і ці фактори росту можуть бути відповідальними за цитопатичні ефекти, які спостерігаються у хворих на СНІД Ранее мы обнаружили, что трансформирующая активность факторов роста в сыворотке крови больных СПИДом и саркомой Капоиш значительно выше, чем. в сыворотке крови здоровых доноров. Эту активность оценивали по способности сывороток индуцировать субстратнезависимый рост нормальных мышиных фибробластов линии N/И-ЗТЗ в полужидкой среде, содержащей 0,33 % агара. В данной работе показано, что лечение больных саркомой Капоши лафероном (рекомбинантный α2b-интерферон) сопровождалось значительным снижением уровня трансформирующей активности в сыворотке крови, положительно коррелировавшим с существенным улучшением состояния их здоровья. Дш изучения роли трансформирующих факторов роста в модулировании цитопатического эффекта инфекции ВИЧ была использована MT-4-линия Т-лимфобласпюидных клеток, инфицированных либо BRU-штаммом ВИЧ-I (модель острой литической инфекции), либо IIIВ-штаммом этого вируса (модель хронической инфекции). Цитопатические эффекты ВИЧ определяли, подсчитывая процент мертвых клеток и количество клеточных синцитиев. Кроме того, определяли содержание вирусного белка р24. Показано, что трансформирующий фактор роста β и/или эпидермальныи факпюр роста (аналог трансформирующего фактора роста α) усиливали отрицательные влияния ВИЧ-I в экспериментальной модели острой инфекции. Действие этих факторов не было столь однозначным при анализе результатов исследования клеточной модели хронической инфекции. Таким образом, ВИЧ-инфекция сопровождается увеличением трансформирующей активности факторов роста в сыворотке крови больных СПИДом, что может вызывать цитопатические эффекты, наблюдаемые у больных СПИДом. Earlier we found that the transforming activity of growth factors in blood serum of AIDS and Kaposi's sarcoma patients was considerably higher than that in healthy donors' blood serum. This activity was estimated by studying the ability of serum to induce anchorage-independent growth of NIH-3T3 mouse fibroblasts in the semisolid culture medium supplemented with 0.33 % agar. Here we showed that the treatment of Kaposi's sarcoma patients with laferon (recombinant α2b-interferon) caused a significant decrease in the level of transforming activity in blood serum of all treated patients and this decrease positively correlated with a substantial improvement of their health state. Two cellular models were used for the study of the role of transforming growth factors in the modulation of cytopathogenic effects of HIV-1 infection - MT-4 line of T-lymplwblastoid cells infected with BRU strain of HIV-l (model of acute lytical infection) and the same cells infected with IIIB virus strain (model of chronic infection). Cytopathogenic virus effects were estimated by counting the part of dead cells and the number of giant cells. The amount of p24 virus protein was also determined. It was found that transforming growth factor beta and I or epidermal growth factor (transforming growth factor alpha analogue) increased the negative HIV-l effects in the experimental model of acute infection. The action of these cytokines was not so uniform in the case when the cellular model of chronic infection was use in the study. Thus, HIV-I infection is accompanied by the increased transforming activity of growth factors in blood serum of AIDS and Kaposi's sarcoma patients and these growth factors could be responsible for cytopathogenic effects observed in AIDS patients. This could partially explain why the successful treatment of Kaposi's sarcoma patients with α2b-interferon is accompanied by an decrease of the transforming growth factors activity in blood serum of the treated patients.