Моделювання вимог до якості програмних систем оброблення даних - Коваль, Г.І.; Мороз, Г.Б. (Інститут програмних систем НАН України, 2006)
Розроблено трирівневу модель якості програмних систем (ПС) на базі характеристики якості – завершеність (зрілість), яка забезпечує взаємозв'язок метрик внутрішньої, зовнішньої і експлуатаційної якості, а саме: кількість (щільність) дефектів, ймовірність безвідмовної роботи і задоволеність надійною роботою ПС. Подано модель вимог до завершеності окремих компонентів системи, яка дозволяє апріорі визначити оптимальний рівень завершеності кожного модуля шляхом максимізації функції корисності (як міри експлуатаційної якості ПС), уникаючи отримання математичного формулювання надійності функцій ПС. A threelevel quality model of software system (SS) is developed on the base of one quality characteristic – maturity, which makes interconnection of the internal, external and operating (in use) quality metrics, namely: number (or density) of defects, probability of faultless work and satisfaction by the reliable work of SS. A model of requirements for the maturity of the system components is presented, which allows to define a priori an optimum level of maturity of every module by maximization of utility function (as a measures of the quality in use), avoiding receipt of mathematical formulation of reliability of the software system’s functions.