Вплив вірусу тютюнової мозаїки та його РНК на культури клітин різного походження - Бойко, А.Л.; Кир'яченко, С.С.; Юдіна, О.Ю.; Савцова, З.Д. (Біополімери і клітина, 2001)
У клітинах ліній ОН-1 та ПТП після трансфещії РНК вірусу тютюнової мозаїки (ВТМ) відбувається складання вірусоподібних часток, які проявляють інфекційність на рослинах- індикаторах. Показано, що як лімфоїдні (ОН-1), так і епітеліальні (ПТП) клітини, починаючи з 3-ї доби після інфікування ВТМ або трансфещії його РНК, зазнають певних морфологічних змін. В клетках ОН-1 (линия, полученная из лимфомы мышей линии А, возникшей после введения Вас. megaterium Н) и ПТП (линия получена из клеток яичка поросенка) после трансфекции РНК ВТМ наблюдали сборку вирусоподобных частиц, проявляющих инфещионность на растениях-индикаторах. Начиная с 3-х сут, наблюдаются морфологические изменения инфицированных клеток, выраженность которых коррелирует с накоплением в клетках вирусоспецифических антигенов. The assemblage of virus-like particles, which showed the infection on plants-indicators, has been observed after transfection RNA of TMV in OH-1 (the line is obtained from mouse lymphomas line A appeared after introduction of Bac. megaterium H) and PTP (the line is obtained from pig egg cells). The morphological changes of infected cells, which are correlated with accumulation virus-specific antibody in cells, were observed beginning from third day.