Вивчення особливостей змішаного інфікування лімфоцитів вірусом імунодефіциту людини та деякими ДНК-геномними лімфотрогшими вірусами, що можуть бути асоційовані зі СНІДом - Дяченко, Н.С.; Рибалко, С.Л.; Грицак, Т.Ф.; Максименок, К.В.; Дядюн, С.Т.; Повниця, О.Ю.; Нестерова, Н.В.; Береговенко, В.М.; Пацковський, Ю.В. (Биополимеры и клетка, 1997)
Вперше створено модель змішаної інфекції лімфобластоїдних клітин Т-фенотипу із залученням ВІЛ ти окремих ДНК-геномних вірусів, які можуть бути асоційовані зі СНІДом (вірус Епштейна-Барр, ВЕБ, з родини герпесвірусів та аденовірус людини 2-го типу, Ад). Вивчено деякі прояви змішаної інфекції Так, суперінфікування Ад, ВЕБ чи обома вірусами клітин МТ4/ВІІІ ЛБК, що хронічно інфіковані та продукують ВІЛ, призводить до зниження експресії р24 ВІЛ та гексону Ад. Подібний процес, але менш виражений, відбувається при одночасній гострій змішаній інфекції чутливих до ВІЛ клітин МТ4. Значне зниження утворення інфекційного ВІЛ, синтезу гексону Ад та капсидних білків ВЕБ спостерігається при різних варіантах послідовного подвійного чи потрійного інфікування клітин МТ4, причому репродукція ВІЛ більше гальмується в умовах потрійної інфекції Активність зворотіюї транскриптази, яку можна розглядати як ВІЛ-специфічну, знижується в разі суперінфікування Ад і ВЕБ чи тільки ВЕБ клітин МТ4/ВІІІ ЛБК, хоч суперінфікування тільки Ад цих продукуючих ВІЛ клітин призводить до підвищення рівня активності ферменту. Виявлено різке зниження продукції інтерферону при потрійному інфікуванні лімфоцитів з периферійної крові ВІЛ-інфікованих та клітин МТ4, проте останні зберігають здатність синтезувати інтерферон під впливом деяких бактеріальних глікопротеїдів. Отже, потрійна чи подвійна інфекція лімфобластоїдних клітин Т-фенотипу (МТ4) із залученням ВІЛ, Ад та ВЕБ характеризується взаємною інтерференцією вірусів, про що свідчить зниження синтезу інфекційного ВІЛ, в деяких випадках експресії р24 ВІЛ, рівнів зворотної транскриптази, утворення капсидних білків Ад та ВЕБ, що є пізньою функцією геномів цих вірусів. Проте вираженість гальмівного впливу вірусів неоднакова в різних досліджених системах змішаної інфекції, а в деяких з них спостерігається підвищення рівнів зворотної транскриптази. Одержані матеріали важливі, на нашу думку, для розуміння механізмів ВІЛ-інфекції, особливо в сучасних умовах значної циркуляції латентних лімфотропних вірусів. Впервые создана модель сметанной инфекции лимфсбластоидных клеток Т-фенотипа с привлечением ВИЧ и некоторых ДНК-геномных вирусов, которые могут быть ассоциированы со СПИДом (вирус Эпштейна-Барр из семейства герпесвирусов и аденовирус человека 2-го типа). Выявлено значительное снижение титров инфекционпости ВИЧ, образования гексона Ад и капсидных белков ВЭБ в условиях тройного (ВИЧ + Ад + ВЭБ) или двойного (ВИЧ + Ад, ВИЧ + ВЭБ) инфицирования клеток МТ4 при разных вариантах неодновременного последовательного введения вирусов. Уровни экспрессии р24 ВИЧ при этом не изменялись. Активность обратной транскриптазы снижается в условиях тройного инфицирования клеток MT4/BIII, хронически инфицированных ВИЧ и продуцирующих его, тогда как суперинфицирование данных клеток Ад повышает уровень активности фермента. Установлено резкое снижение продукции интерферона в условиях тройного инфицирования лимфоцитов от ВИЧ-инфицированных и клеток МТ4. Полученные материалы о взаимной интерференции ВИЧ, Ад и ВЭБ в условиях совместного инфицирования клеток важны для понимания механизма ВИЧ-инфекции, особенно в условиях широкой циркуляции латентных лимфотропных вирусов среди населения Украины в современных экологических условиях. A model of mixed infection of lymphoblastic cells of T-phenotype was first designed using HIV and some DNA-genomic viruses which may be associated with AIDS (Epstein-Barr virus belonging to Herpesviridae and human adenovirus type 2). Considerable decreasing of HIV infection Hires as well as Ad hexon and EBV capsid proteins formation under triple (HIV+ Ad+ EBV) or double (HIV +Ad, HIV + EBV) infection of MT4 cells in different versions of non-simultaneous consecutive introduction of each virus were revealed, while HIV p24 expression levels were unchanged. Reverse transcriptase activity decreases upon triple infection of MT4/BIII cells chronically infected by HIV and producing it, while superinfection of cells by Ad increases level of enzyme. Drastic decreasing of interferone production was observed upon triple infection of lymphocytes from HIV-infected pacients and MT4 cells. Obtained data on mutual interference of HIV, Ad and EBV upon joint infection of cells are important for HIV-infection mechanism understanding, especially in conditions of latent lymphotropic viruses broad circulation among population of Ukraine in contemporary ecological conditions.