Statistical theory of thermodynamic and dynamic properties of the RbHSO₄ ferroelectrics - Zachek, I.R.; Levitskii, R.R.; Shchur, Ya.; Bilenka, O.B. (Condensed Matter Physics, 2015)
Within the modified four-sublattice model of RbHSO₄ with taking into account the piezoelectric coupling to the strains εi, ε₄, ε₅, and ε₆, the polarization components, static and dynamic dielectric permittivity of clamped and free crystal are calculated in the mean field approximation. At the proper choice of the values of the theory parameters, a satisfactory quantitative description of the available experimental data is obtained. Використовуючи модифiковану чотирипiдграткову модель RbHSO4 шляхом врахування п’єзоелектричного зв’язку з деформацiями εi, ε₄, ε₅ i ε₆, в наближеннi молекулярного поля розраховано компоненти
вектора поляризацiї та тензора статичної дiелектричної проникностi механiчно затиснутого i вiльного
кристалiв, їх п’єзоелектричнi характеристики i пружнi сталi. Розраховано також динамiчнi проникностi
механiчно затиснутого кристалу RbHSO₄. При знайденому наборi параметрiв теорiї отримано для цих
характеристик задовiльний кiлькiсний опис наявних експериментальних даних.