Регуляція активності фосфатидилінозит-3-кінази в процесі мегакаріоцитної диференціації клітин еритролейкемїї людини лінії К562, індукованої форбол-12-міристат-13-ацетатом - Ільницька, О.М.; Олексин, Г.О.; Кусень, С.Й.; Дробот, Л.Б. (Біополімери і клітина, 2002)
Вивчали вплив форбол-12-міристат-13-ацетату (РМА) на рівень експреси р85α регуляторної субодиниці фосфатидилінозит (РІ)-З-кінази та зміни РІ-З-кіназної активності в процесі мегакаріоцитної диференціації клітин К562. Показано, що рівень експресії р85α залишається незмінним протягом 72 год культивування як у контрольних, так і в РМА-індукованих клітинах. У той же час координовані зміни РІ-З-кіназної активності в клітинах, що диференціюються, у порівнянні з контролем свідчать про диференційну роль РІ-3-кіназного сигнального шляху в регуляції проліферації і РМА-залежної мегакаріоцитної диференціації клітин К562. Изучали влияние форбол-12-миристат-13-ацетата (РМА) на уровень экспрессии р85α регуляторний субъединицы фосфатидилинозит (РІ)-3-киназы и изменения PI-3-киназной активности в процессе мегакариоцитной дифференцировки клеток К562. Показано, что уровень экспрессии р85α остается неизменным в течение 72 ч культивирования как в контрольных, так и РМА-индуцированных клетках. В то же время координированные изменения РІ-З-киназной активности в дифференцирующихся клетках по сравнению с контролем свидетельствуют о дифференциальной роли PI-3-киназного сигнального пути в регуляции пролиферации и РМА-зависимой мегакариоцитной дифференцировки клеток К562. An influence of phorbol 12-myristate 13-acetate (PMA) on the expression of p85α regulatory subunit of phosphatidylinositol (PI) 3-kinase, and on the PI 3-kinase activity during the megakaryocytic differentiation of K562 cells has been studied. It has been shown that the level of p85α expression does not change during 72 h culturing in both control and PMA-induced cells. At the same time, the coordinated changes of PI 3-kinase activity in differentiated cells in comparison with control ones suggest a differential role of PI 3-kinase signalling pathway in the proliferation regulation and in PMA-dependent megakaryocytic differentiation of K562 cells.