Низькомолекулярні білки теплового шоку рослин - Талалаєв, О.С. (Біополімери і клітина, 2005)
Низькомолекулярні білки теплового шоку (sHsp) продукуються як в еукаріотній, так і прокаріотній клітині у відповідь на дію високої температури. Особливе значення sHsp для рослини підтверджується їхньою різноманітністю. Ідентифіковано шість класів рослинних sHsp. Усі вони індукуються і при інших стресових впливах, а деякі ще й на певних стадіях розвитку. Значення sHsp полягає у формуванні стійкості до стресів. Функції sHsp як молекулярних шаперонів підтверджено in vivo та in vitro. Представлений огляд сумує загальні знання щодо експресії генів, молекулярної структури і функцій sHsp рослин. Низкомолекулярньїе белки теплового шока (sHsp) продуцируются как в зукариотной, так и прокариотной клетке в ответ на влияние высокой температуры. Особая роль sHsp для растений подтверждается их необычайным разнообразием. Идентифицированы шесть классов растительных sHsp. Они продуцируются и при действии других стрессовых факторов, а некоторые еще и на определенных стадиях развития. sHsp имеют особое значение для формирования устойчивости к стрессам. Шапероновая функция sHsp подтверждена in vivo и in vitro. Представленый обзор суммирует общие знания об экспрессии генов, молекулярной стуктуре и функциях sHsp растений. Small heat shock proteins (sHsp) are produced ubiquitously in prokaryotic and eukaryotic cells upon heat. The special importance of sHsp in plants is suggested by their unusual abundance and diversity. Six classes of sHsp have been identified in plants. In addition to heat stress, plant sHsp are also produced under other stress conditions and at certain developmental stages. The function of sHsp as molecular chaperones is supported by in vitro and in vivo assays. This review summarizes recent knowledge about plant sHsp gene expression, protein structure and functions.