Особливості гібридного дисгенезу в системах нестабільності у Drosophila virilis - Жук, О.В.; Курса, М.А.; Козерецкая, Б.В.; Козерецька, І.А. (Біополімери і клітина, 2005)
Проведено порівняльний, аналіз дисгенних схрещувань ліній, подібних до Р-М типу у D. virilis, які містять ретротранспозон Penelope. Досліджено основні показники гібридного дисгенезу у нащадків першого і другого поколінь дисгенних схрещувань, а саме: рівень редукції гонад, стерильність імаго, наявність рекомбінаційних процесів у самців та нерозходження статевих хромосом, спектр мутацій і морфозів. Виявлено присутність активних копій ретротранспозону Penelope в геномі досліджуваної лінії і продемонстровано, що наявність Penelope є необхідним, але не визначальним фактором у формуванні певної картини гібридного дисгенезу. Проведен сравнительный анализ дисгенных скрещиваний линий Р-М-подобного типа у D. virilis, содержащих ретротранспозон Penelope. Исследованы основные показатели гибридного дисгенеза у потомков первого и второго поколений дисгенных скрещиваний, а именно: уровень редукции гонад, стерильность имаго, наличие рекомбинантных событий у самцов и нерасождение половых хромосом, спектр мутаций и морфозов. Установлено наличие активных копий ретратранспозона Penelope в геноме изучаемой линии и продемонстрировано, что присутствие Penelope является необходимым, но не определяющим фактором формирования определенной картины гибридного дисгенеза. A comparative analysis of dysgenic traits of P-M-like strains containing retrotransposon Penelope in D. virilis was carried out. Main characteristics of hybrid dysgenesis in offsprings of the first and second generation of dysgenic traits were studied: the level of gonadal reduction, the imago sterility, the availability of recombination events in males and sex chromosomes non-disjunction, the mutations and morphosis spectrum. The presence of retrotransposon Penelope copies in the tested strain was detected and the availability of Penelope shown to be a necessary but not determinative factor in forming certain features of hybrid dysgenesis.