N1-Глікозидні аналоги 6-азацитидину. Цитотоксична дія та вплив на транскрипцію in vitro - Пальчиковська, Л.Г.; Гарманчук, Л.В.; Алексєєва, І.В.; Усенко, Л.С.; Шестакова, Т.С.; Соляник, Г.І.; Швед, А.Д.; Чехун, В.Ф. (Біополімери і клітина, 2005)
На пухлинних лініях клітин епітеліального походження досліджено цитотоксичну дію низки синтезованих авторами глікозидних аналогів 6- азацитидину (6-азаС) у діапазоні концентрацій 10⁻²–10⁻⁶ М. Найвираженіший цитотоксичний ефект зафіксовано на лінії клітин раку молочної залози MCF-7. Серед досліджених сполук найефективнішим виявився ксилофуранозид 6-азацитозину, показник IC₅₀ для якого складає 0,63 ± 0,01 мМ, що у 4–7 разів менше (р < 0,05), аніж аналогічні показники для інших сполук. Виявлено здатність аналогів 6-азаС модулювати продуктивність системи транскрипції in vitro залежно від структури глікозидного фрагмента і концентрації Исследовано цитотоксическое действие серии синтезированных авторами гликозидных аналогов 6-азацитидина в диапазоне концентраций 10⁻² –10⁻⁶ М на опухолевых линиях клеток эпителиального происхождения. Наиболее выраженный, цитотоксический эффект гликозидов зафиксирован в отношении линии клеток рака молочной железы MCF-7. Среди исследованных соединений наиболее эффективным оказался ксилофуранозид 6-азацитозина. Показатель IC₅₀ для этого гликозида равен 0,63 ± 0,01 мМ, он в 4–7 раз меньше (р< 0,05), чем аналогичный показатель для других соединений. Выявлена способность нуклеозидных аналогов модулировать продуктивность модельной системы транскрипции в зависимости от структуры гликозидного фрагмента и концентрации. Cytotoxic action of the series of synthesized 6-azacytidine glycoside analogues in the range of 10⁻²–10⁻⁶ M on the tumor cell lines of epithelial origin has been studied. The most essential cytotoxic effect of 6-azaC analogues has been found for the MCF-7 cell line of the breast cancer. 6-Azacytosine xylofuranoside is the most effective among the compounds investigated. Index IC₅₀ for this compound is 0,63 ± 0,01 mM and it is 4–7 times less than IC50 for the other glycosides. The ability of analogues to modulate efficiency of model transcription system depending on the structure of glycosilyc fragment and concentration has been revealed.