Сендвічоподібна самоасоціація цитозину та її прояви в оптичних спектрах - Петрушко, І.А.; Суховія, М.І. (Біополімери і клітина, 2005)
З використанням багатоконфігураційної теорії самоузгодженого поля з оптимізацією геометрії в рамках гамільтоніана AM] проведено квантово-хімічне вивчення геометричних та оптичних характеристик сендвічоподібних комплексів цитозину. Аналіз довжин зв'язків, просторових кутів, частот коливальних та електронних спектрів у мономері, димері і тетрамері цитозину показує, що ці фізичні властивості молекул змінюються при комплексоутворенні. Зокрема, розрахунки демонструють високочастотний зсув валентних коливань ЯНг-групи, що узгоджується з експериментальними даними. Розподіл інтенсивностей смуг в електронних спектрах суттєво залежить від кількості молекул у комплексах цитозину. Обговорюється біофізична значущість отриманих результатів. С использованием многоконфигурационной теории самосогласованного поля с оптимизацией геометрии в рамках гамильтониана AMI проведено квантово-химическое изучение геометрических и оптических характеристик стопочных комплексов цитозина. Анализ длин связей, пространственных углов, частот колебательных и электронных спектров в мономере, димере и тетрамере цитозина свидетельствует о том, что эти физические свойства молекул изменяются при комплексообразовании. В частности, расчеты предсказали высокочастотный сдвиг валентных колебаний МЩ-группы, что со гласуется с экспериментальными данными. Распределение интенсивностей полос в электронных спектрах зависит от количества молекул в комплексах цитозина. Обсуждается биофизическая значимость полученных результатов. Geometrical and optical characteristics of cytosine stacking complexes have been studied by means of multi-configurational method in the frame of semiempirical Hamiltonian AM1 with full geometry optimization. An analysis of the bond lengths, spatial angles, vibration frequencies and electronic spectra in cytosine monomer, dimer and tetramer shows the changes in all aforementioned physical characteristics upon the complexing. The calculation predicts a high-frequency shift of the NH2-group valence vibrations. Intensity distribution of the electronic spectra bands of different cytosine complexes strongly depends on the number of molecules in the complex. A biophysical significance of the received results is discussed.