Клеточная селекция кормовой свеклы на устойчивость к нескольким стрессовым факторам - Губанова, Н.Я.; Дубровная, О.В.; Чугункова, Т.В. (Біополімери і клітина, 2002)
Изучена реакция на хлоридное и сульфатное засоление каллусных линий кормовой свеклы, имеющих перекрестную устойчивость к токсину возбудителя бактериоза и низким температурам. Ото браны клеточные линии, резистентные к трем стрессовым факторам – токсину возбудителя бактериоза, низким температурам, а также к одному из типов засоления – хлоридному или сульфатному. Из них получены растения-регенеранты и проведен их цитогенетический анализ. Досліджено реакцію на хлоридне та сульфатне засолення калусних ліній кормового буряку, які мають перехресну стійкість до токсину збудника бактеріозу та низьких температур. Відібрано клітинні лінії, стійкі до трьох стресових факторів – токсину збудника бактеріозу, низьких температур, а також одного із типів засолення – сульфатного або хлоридного. З них отримано рослини-регенеранти та проведено їхній цитогенетшний аналіз. The reaction of the mangel beet cell lines, having crossed resistance to the bacterial toxin and low temperatures, on chloride and sulphate medium salinization was investigated. The cell lines resistant to several stress factors, namely the bacterial toxin, low temperature and sulfate or chloride medium salinization, were selected. The regenerated plants were obtained and cytological analysis was carried out.