Наша «шагреневая кожа» — это наша проблема. Нам ее и решать. 6. Возврат долга - Кордюм, В.А. (Біополімери і клітина, 2005)
Анализируется проблема пространственно-временной организации метаболических циклов в клетке. В этой связи освещены вопросы, не имеющие ответа, и предлагаются варианты их решения. В контексте рассматриваемых представлений проводится оценка общего количества промежуточных продуктов и их утечки из активных центров ферментов метаболических циклов. Утечка метаболитов связывается с повреждением макромолекул, чем и объясняются (с учетом особенностей мутационного процесса) возрастные изменения. Аналізуєттся проблема просторово-часової організації метаболічних циклів у клітині. У цьому зв'язку висвітлено питання, що не мають відповіді, і пропонуються варіанти їхнього вирішення. В контексті обговорюваних уявлень зроблено оцінку загальної кількості проміжчних продуктів та їхнього витікання із активних центрів ферментів метаболічних циклів. Витікання метаболітів зв'язують з пошкодженням макромолекул, чим і пояснюються (з урахуванням особливостей мутаційного процесу) вікові зміни. The problem of spatial and temporal organization of metabolic cycles in a cell is being analyzed. The unsolved questions are emphasized and the variants for their solution are suggested. The total amount of intermediate products as well as their removal from the active centers of metabolic cycle enzymes are being evaluated in view of the ideas under consideration. The removal of metabolytes is believed to be a result of the macromolecular damage. The age-related changes are explained taking into account this suggestion along with peculiarities of the mutative process.