Утворення негативних іонів молекули цитозину при електронному ударі та його можливе біофізичне значення - Суховія, М.І.; Шафраньош, М.І.; Маргітич, М.О.; Шафраньош, І.І. (Біополімери і клітина, 2005)
Оригінальним методом електронного та молекулярного пучків, що перетинаються, вперше отримано дані про абсолютні величини перерізів утворення негативних іонів канонічної азотистої основи — цитозину. Показано, що максимальних значень переріз досягає при енергії налітаючих електронів 1,5 еВ, і його абсолютна величина становить 4,2 10',s см . Обговорюється можливе біофізичне значення отриманих результатів. Оригинальным методом пересекающихся электронного и молекулярного пучков впервые получены данные по абсолютным величинам сечений образования отрицательных ионов канонического азотистого основания – цитозина. Показано, что максимальных значений сечение образования отрицательных ионов достигает при энергии налетающих электронов 1,5 эВ и его абсолютная величина составляет 4,2⁻¹⁰ cm . Обсуждается возможное биофизическое значение полученных результатов. he absolute cross sections for negative ions formations of the nucleic acid base – cytosine were found first using the modern technic of normally crossed molecular and electron beams. The ionization cross section had maximum at 1.45 eV of the electron energy and was 4.2×10⁻¹⁸ cm². Biophysical consequences of the obtained results are discussing.