Про можливу участь мітохондрій у регуляції скоротливої активності гладенького м'яза - Давидовська, Т.Л.; Цимбалюк, О.В.; Мірошніченко, М.С.; Прилуцький, Ю.І.; Костерін, С.О. (Біополімери і клітина, 2001)
Запропоновано математичну модель Са²⁺ -залежного контролю скоротливої активності гладенького м'яза, яка грунтується на сучасних уявленнях стосовно молекулярних механізмів функціонування мембранозв'язаних та енергозалежних Са²⁺-транспортуючих систем, що локалізовані в плазматичній мембрані, мітохондріях та саркоплазматичному ретикулумі. Чисельно відтворено фази скорочення та розслаблення м'яза, які одночасно реалізуються в часі, детально проаналізовано участь мітохондрій у Са²⁺-залежному контролі скоротливого процесу та уточнено значення деяких біохімічних констант, що характеризують кінетику транспорту кальцію в гладеньком'язовій клітині. Предложена математическая модель Са²⁺ -зависимого контроля сократительной активности гладкой мышцы, которая основывается на современных представлениях относительно молекулярных механизмов функционирования мембраносвязанных и энергозависимых Са²⁺ -транспортирующих систем, локализованных в плазматической мембране, митохондриях и саркоплазматическом ретикулуме. Численно воспроизведены фазы сокращения и расслабления мышцы, которые реализуются во времени, детально проанализирована роль митохондрий в Са²⁺ -зависимом контроле сократительного процесса и уточнено значения некоторых биохимических констант, характеризующих кинетику транспорта кальция в гладко мышечной клетке. The mathematical model of the Ca -dependent control of smooth muscle contracting activity is proposed. It is based on the modern ideas relative to the molecular mechanisms of the functioning of the membrane-associated and energy-dependent Ca -transportation systems, localized in the plasmatic membrane, mitochondria and sarcoplasmic reticulum. The phases of contraction and relaxation of muscle, realized simultaneously, are numerically calculated. A role of mitochondria in the Ca -dependent control of contraction is analyzed in detail. The values of some biochemical constants, which characterize the kinetics of the calcium transport into the smooth muscle cell are are defined more precisely.